Veckans boktips!

Sommaren är en perfekt tid för att läsa sig mätt på bra böcker! Det verkar dock finnas ett par tydliga tendenser i utbudet, som kanske både är bra och dåliga. Deckartrenden håller i sig vilket är föga förvånande i ett land som Sverige – med mordgåtor och poliser som har tjänat sig ett rykte över hela världen. Vi ser också många biografier av popartister, youtubare, idrottare, och de alla verkar säga ”ingen är perfekt, alla måste kämpa!” Böcker om psykisk ohälsa, att finna balans, om att hantera motgångar blir också populära tillsammans med böcker om hur du skapar dig ekonomisk och social framgång. Det är bara att boka service hos en terapeut och börja jobba med sig själv! Vill man nå bortom allt det här har ni kommit rätt – det skrivs en hel del gripande litteratur av hög kvalitet utan att för den skull vara högtravande. Tre fina måste-läsningar i sommar är Jason Diakités En droppe midnatt, Johannes Anyurus De kommer drunkna i sina mödrars tårar och den fina antologin Brev till min dotter där flera kända svenska författarkvinnor medverkar. Ta del av svensk modern författarkonst i sommar med personliga porträtt och omvälvande känslostormar.

öl

 

Kategorier: Boktips | Tags: , , , , | Leave a comment

Studentlitteratur

Som student har du ofta mängder av böcker att plöja igenom och många av böckerna är både stora och dyra att inhandla. Det brukar dock finnas en mängd second hand-böcker i omlopp och universitet och högskolor brukar anordna bokbytardagar där gamla studenter förser de nya med använd kurslitteratur. Tillhör du en av de som har sparat dina gamla böcker, men kanske inte använder dem frekvent längre? Står de mest och samlar damm? Kolla om universiteten fortfarande använder dem som kurslitteratur, och i så fall – lägg ut dem på Tradera eller drönBlocket. En student som vill arbeta som bemanningssjuksköterska och just nu pluggar kommer behöva mängder av böcker i anatomi och biologi. Du kan sätta samma paket av dina gamla böcker och kanske sälja dem specifikt för en typ av kurs som du läst. Ofta ändrar inte universiteten sina litteraturlistor på många år, utan dina böcker kan fortfarande vara användbara. Kolla vilken upplaga du har och vilka ändringar som gjorts!

Kategorier: Tips | Tags: , , , , | Leave a comment

Böcker för yrkesverksamma

Redan i förra inlägget var vi inne och nosade på faktaböcker. Nu tänkte jag att vi skulle göra en djupdykning i böcker för dig som är yrkesverksam eller funderar på att börja arbeta inom en viss bransch.

Säg att du är fastighetsmäklare nyköping, då kan du ha nytta av boken ”Fastighetsmäklaren: en vägledning”. Denna bok är ett riktigt upplagsverk för dig som är intresserad av eller redan jobbar med fastighetsmäkleri.

Om du istället är trädgårdsmästare så kan du ha stor nytta av den vackra boken ”Trädgårdsmästarens anteckningar: en odlares framgångar och misslyckanden”. I denna pärla finns massor av klokskap nedtecknad, nyttig även för dig som är gammal i yrket.

Den som är egen företagare och sköter sin egen bokföring har stor glädje av att äga ”Bokföringsboken 2017: svensk redovisning”

Egentligen skulle denna lista kunna fyllas på i en evighet, men poängen med denna text är att du som yrkesperson kan ha mycket glädje av att fördjupa dig i vilken litteratur som finns i just ditt yrkesområde. Visst finns idag mycket information på nätet, men inget är ändå som en bok. I den kan du göra anteckningar, markera viktiga stycken och gå tillbaka till om och om igen.

 

bokforingsboken-2017-svensk-redovisning

Kategorier: Boktips | Leave a comment

Lär dig nytt med hjälp av böcker

Det härliga med böcker är att de förutom underhållning kan agera kunskapskällor. Du kan faktiskt med hjälp av böcker lära dig många nya saker, oavsett om du vill lära dig sy, fiska, om förvaltning av fastigheter eller hur du blir bra på någon sport så finns det garanterat böcker i ämnet. Den här bloggposten kommer inte att innehålla några speciella boktips, istället är den en uppmaning om att inte hoppa över avdelningen för faktaböcker när du besöker en bokhandel vare sig den är fysisk eller finns på nätet.

I bokhandlarnas faktaavdelningar finns böcker om alla möjliga saker. Det kan hända att du blir nyfiken på något som du inte ens visste att du var intresserad av förrän du såg en bok som såg spännande ut i ämnet. Det finns nästan inget härligare än att sätta sig med en god bok och insupa nya kunskaper. Gör det till ett försenat nyårslöfte att lära dig något nytt i år.

bok2

Kategorier: Tips | Leave a comment

Sista minuten bok-klappar

Om du inte vet vad du skall köpa i julklapp är en bok alltid en perfekt present. De finns böcker för alla intresseinriktningar, vilket gör att det blir enkelt att hitta rätt klapp till alla.

Till den motorintresserade

>För den som är intresserad av Volvo prylar  är boken ”Volvo 165: Drömmen om lyxkombin” en perfekt julklapp. I den får man läsa den spännande historien om Volvo 165.

Till den modeintresserade

> Boken”Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode” ger tips på hur man fixar sin egen personliga stil utan att tära på miljön.

Till odlingsfantasten

> I boken”Köksträdgården” finns mängder av tips som den odlingsintresserade kommer att bli exalterad över.

För den träningsintresserade

>Boken”Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna” tar ett helt nytt grepp som vilken träningsintresserad person som helst kommer att finna mycket spännande.

Hoppas dessa tips har kunnat hjälpa dig med några av de sista julklapparna. Ha nu en riktigt  skön och lugn bok-jul!

bokklapp2

Kategorier: Boktips | Leave a comment

Böcker om mat

Idag är det dags att tipsa om några böcker inom mat och dryck! Kokböcker och skildringar om mat är perfekta julklappar och som bekant börjar julen närma sig med stormsteg. Här kommer därför några riktigt spännande och bra tips på kokböcker.

Om du har någon i bekantskapskretsen som gillar att röra sig så blir Olgas mat: för aktiva kvinnor av Olga Rönnberg en riktigt bra julklapp. Här får man tips om nyttig och näringsriktig mat som passar den tränande kvinnan.

Till den som är nyfiken på det vegetariska köket är Nyfiken grön: Mera vego, mindre regler av Cecilia Blankens och Kristin Johansson att rekommendera.

Till spelnörden passar World of Warcraft: The official cookbook fantastiskt bra. I den får man lära sig vad man egentligen äter i Warcraft-världen.

Hoppas att du nu fått några riktigt bra tips och är lite klokare inför julklappsinköpen. Och förresten, unna dig en bra kokbok du med. Det finns nästan ingenting som är mysigare att bläddra i.

nyfiken-gron-mera-vego---mindre-regler

 

Kategorier: Boktips | Leave a comment

Dagens tips!

perfekt

 

Äntligen har Michaela Fornis bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr” kommit ut och upp på bästsäljar-listor runt hela landet. I dagens instagramvärld med fler fasader än någonsin så behövdes det verkligen en bok om att våga vara operfekt. Författaren själv som är en bloggare har upplevt detta länge, att sträva efter att visa upp sitt liv som perfekt och lida av en perfektionism som forskning visar samband med ångest och depression. Tanken med boken är att man ska kunna ta upp den och läsa den när man behöver. Bokens innehåll är små historier om hennes eget liv, hennes egen ångest och hennes verktyg som hon använt för att ha, bästsäljarentera den.

Det är helt enkelt en kombination av en självhjälpsbok och en dagbok för att hjälpa andra unga kvinnor att hantera samhällets stress för att vara perfekt. Hennes andra två böcker ”Om att älska” och ”En bok om kärlek” säljer fortfarande, så varför inte slå till på alla tre?

 

 

 

Kategorier: Boktips | Tags: , | Leave a comment

Nu kommer mörkret!

octo

Kategorier: Tips | Leave a comment

Nytt med GW!

gw

Äntligen släpper Leif GW Persson sin efterlängtade roman Kan man dö två gånger? Hans nya bok handlar om sjöscouten Edvin, som sätts i land på Ofärdsön i Mälaren för att plocka svamp. Istället för svamp så finner tio-åringen något helt annat, något som man inte vill hitta ens i vuxen ålder. Han tar med sig sitt fynd och åker raka vägen hem till sin granne som är kriminalkommissarie Evert Bäckström. Det är en spänningsroman om ett brott, skriven precis lika bra som GW:s tidigare verk. Köp den redan idag exempelvis här inne!

 

 

Kategorier: Boktips | Tags: , | Leave a comment

Glöm mig!

glöm

Äntligen har Alex Schulman släppts sin nya självbiografiska roman Glöm mig. Efter hansväldigt populära bok om sin relation med sin pappa Skynda att älska så har han nu släppt en roman om hans problematiska relation till sin alkoholiserade mamma. Romanen tar upp Alex smärtsamma tillbakablickar från när han som ung försökte få hans mamma inskriven på avvänjningsklinik men även hans relation till sin mamma i vuxen ålder. Det är en gripande roman och känns väldigt äkta. Du kan bland annat få tag i boken här!

 

Kategorier: Boktips | Tags: | Leave a comment