Bästa böcker i olika genrer

Vad som är en bra bok är egentligen en personlig smaksmak. Det finns dock vissa böcker som helt enkelt måste läsas, inte bara på grund av handlingen men också på grund av historiska skäl.

frankenstein

Frankenstein av Mary Shelley (publicerad 1818) är exempelvis den första science fiction-romanen, där forskaren Frankenstein skapar en varelse av döda kroppsdelar.  Varelsen gör allt för att lära känna människorna i sin omgivning, men blir på grund av sitt hemska utseende avvisad och blir därmed fylld av hämnd för sin skapare.

svindlande höjder

Emily Brontë har bland annat blivit känd för  Svindlande höjder. Boken går under genren gotisk roman eller romantisk roman. Emily Brontë beslöt sig dock för att publicera Svindlande höjder under namnet Ellis Bell. Detta för att hon ville att hennes böcker skulle tas på allvar, vilket inte alltid var fallet om en kvinnas namn stod på bokens omslag.

stolthet-och-frdom_99576347

En annan mycket känd kvinnlig författare är Jane Austen (född 1775) som blev känd för sin unika berättarstil. Hon var kvick och vass när hon skulle skildra personligheter hon ansåg aningen fjolliga och hade en rik humor. Austen berättar i sina kärleksromaner Förnuft och känsla och Stolthet och fördom hur människor i hennes liv tänkte och förde sig.

sagan om ringen

För den som är lite mer intresserad av fantasy eller äventyrsromaner är trilogin Sagan om ringen av John Tolkien (född 1892) ett storverk. Den som har läst Sagan om ringen vet att böckerna är väldigt långa, men också otroligt bra. Böckerna har fått så pass bra kritik att en rad filmer har baserats på dem och slagit igenom minst lika bra.

man-som-hatar-kvinnor1

Den moderna trilogin Millenium av Stieg Larsson (1954-2004) med deckar-böckerna Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes har likt Sagan om ringen slagit igenom internationellt och även filmatiserats.