Att skriva och ge ut sin egen bok

Författaryrket kan för många ses som ett drömyrke. Många ligger inne med mycket de vill säga, något de kanske helt enkelt måste få ut.  Att skriva och ge ut sin bok kräver mycket energi men för den som verkligen vill bli författare är det bara att sätta igång att börja skriva.

Den som vill skriva en bok eller kanske redan har en ”färdig” bok skriven bör tänka på att se till så att manuset är språkligt korrekt. Många gånger måste språket, gestaltningen, intrigen i boken och kommahanteringen justeras en hel del.  Något av de vanligaste misstagen nya författare gör är att inte låta en neutral, oberoende person läsa igenom innehållet och ge konstruktiv kritik. Det finns många bolag som kan stå till tjänst och hjälpa dig med att hitta både billiga tryckerier och potentiella förlag som kan ge ut din typ av bok.

För den som har en idé om en bok måste tänka på några steg på vägen till den färdiga produkten. Det kan vara en bra idé att skriva en synopsis. Det är en slags beskrivning av innehållet med kapitelrubriker. Med en synopsis kan du i sin tur sälja din idé till ett bokförlag.  Den som inte blivit antagen av något förlag trots konstens alla regler kan ge ut sin bok helt själv och bli sin egen bokförläggare.

Författaren måste fundera ut vilken målgrupp boken skrivs för, hur marknaden ser ut för en sådan bok och även vilken distributionskanal som ska användas för att få ut produkten på marknaden.  Det är även viktigt att tänka på hur boken ska marknadsföras, säljas och lagras.  Något som absolut inte får försummas är utseendet av boken. Omslaget är som bokens spegel och skyltfönster. En potentiell kund måste vilja ta upp boken och läsa på baksidan.